Czasem w życiu zdarza się tak, że nie wiemy jak się coś mówi albo co dane wyrażenie znaczy.
Założyłem tedy niniejszy wątek, żeby pomagać sobie nawzajem w rozwiązywaniu lingwistycznych zawijasów.
Na pierwszy
ogień proszę o wytłumaczenie:
Co to znaczy "gotować coś na wolnym ogniu"? A konkretnie - co to jest ten "wolny ogień".
Otóż cały problem rozpoczął się od gotowania pierogów. Na opakowaniu napisane jest, że "po wypłynięciu na powierzchnię (to pewnie o te pierogi chodzi) gotować na wolnym ogniu 10-15 minut". No więc zgodnie z tradycją - po wypłynięciu pierogów przykręciłem gaz do postaci tzw. "małego ognia" i zostawiłem na 10 minut do spokojnego bulkania. No i teraz pierogi są lekko niedogotowane
Proszę o jakieś uzasadnienie wytłumaczenia, bo ja potrafię poprzeć obie możliwości:
"wolny ogień" = "mały ogień": "wolny" w znaczeniu "powolny", że coś się na nim powolutku gotuje, bez pośpiechu, etc.
"wolny ogień" = "duży ogień": "wolny" w znaczeniu "swobodny", że ogień bucha ile gazownia dała, na wszystkie strony, okopca kuchnię, etc.
P.S.
Szukałem odpowiedzi w Internecie, ale na razie bez powodzenia.