Emocje trochê opad³y, wiêc napiszê parê s³ów o koncercie w Londynie w ramach trasy "XXX Evolution".
Koncert zajebisty

Widzia³em Opeth po raz szósty i nigdy nie widzia³em ich (a szczególne Mike'a) tak wyluzowanych i maj±cych fun z gry dla ludzi. Widaæ, ¿e bardzo im siê podoba³o i lubi± graæ w Londynie. W sumie nie dziwi mnie to, bo publika by³a naprawdê do¶æ zacna - ¶piewaj±ca, ale kulturalna, bez zbêdnego pchania siê i odpierdalania dziczy.
Forma zespo³u top. Setlista bardzo dobra, ale nie perfekcyjna, no ale to ju¿ wina (w wiêkszo¶ci) ludzi. Mike niech bêdzie potêpiony za zast±pienie Blackwater Park Harvestem, który wypad³ zacnie, ale w po³±czeniu z Windowpane stworzy³ tak± trochê dziurê dynamiczn± koncertu. Tytu³owy z Blackwatera by siê idealnie w tym secie znalaz³. Co do highlightów no to nie mo¿na nie wspomnieæ o wykonie Black Rose Immortal, który na ¿ywo wspaniale brzmi. Dodatkowo The Moor i Burden zamykaj± moj± ¶wiêt± trójcê tego seta. ¦wietnie te¿ wypad³o Eternal Rains Will Come.
Ch³opaki byli jak na nich niesamowicie kontaktowi. Sta³em naprzeciw Fredrika i bardzo czêsto siê do nas u¶miecha³. Mike sporo chodzi³, nie wiem te¿ czy to kwestia naszego spotu, czy po prostu flaga przyci±ga³a jego wzrok, ale czêsto nawi±zywa³ z nami kontakt wzrokowy, podczas gdy kojarzê go raczej z unikania takich sytuacji. Mia³ te¿ ca³kiem niez³e pogadanki pomiêdzy utworami

Waltteri idealnie wpasowa³ siê w ten zespó³. Kocham Paradise Lost, ale kurde... On siê tam autentycznie marnowa³. Go¶æ zagra chyba wszystko, jest dla mnie po³±czeniem jazzowego feelingu Axe'a i techniki Lopeza, niesamowity perkusista, mam nadziejê, ¿e zostanie z nimi na d³u¿ej, co nie jest nieprawdopodobne, bo widaæ, ¿e ma z Mikaelem naprawdê fajny vibe.
Mam nadziejê te¿, ¿e nie bêd± nadu¿ywaæ tego BRI na innych trasach, fajnie jakby odkopywali go na jakie¶ specjalne okazje, bo wa³ek (równie¿ ze wzglêdu na swój status w¶ród fanów) zas³uguje na odpowiedni± celebracjê

Hammersmith jest przewspania³± sal±, fajnie by³o odwiedziæ tak legendarne miejsce na koncercie ulubionego zespo³u

Co do Voivod - nie znam ich dobrze, ale koncert by³ dobry. Trochê zawiod³o nag³o¶nienie, ale s³ucha³o siê dobrze. Fajnie by³o zobaczyæ tak± legendê