Jednak mam alergiê na gluten. Do koñca ¿ycia ry¿owe dziady.
Witaj w klubie. Tzn. jeszcze mi ¿aden lekarz nie powiedzia³ "tak, gluten dla pana jest be"
Mi ju¿ dwóch to powiedzia³o i jak do¶wiadczenie uczy, nie jedz±c chleba wygl±dam i czujê siê ³adnie, a nie jak pryszczata nastolatka w ci±¿y.
Z ry¿owymi dziadami siê zaprzyja¼ni³em, mam w szafce cztery rodzaje m±ki bez glutenu, tylko têsknie bardzo za makaronem, a ten bezglutenowy drogi jak cholera.
Zawsze jest ry¿owy. Huehuehue. Dla mnie to jest trochê bez smaku. Ale jak masz m±kê, to mo¿esz chyba sobie zrobiæ, nie?
"mleko czy jaja - co nastêpne do odstrza³u?"
Obstawiam mleko. Chocia¿ nie powinno ju¿ szkodziæ po poddaniu obróbce termicznej, chocia¿ nigdy nic nie wiadomo. Ja bez mleka ¿yjê od roku i nie by³o ³atwo z podcz±tku, ale warto.
Jak ¿yæ bez chleba?
£atwo, wafle ry¿owe s± spoko. Za to pieczywo bezglutenowe smakuje jak trociny. Smutno tylko bez makaronu. No i p³atki ¶niadaniowe te¿ by siê czasami zjad³o, a nie mo¿na. Rega³y z ciastkami w sklepach omijam szerokim ³ukiem.
Wafle ry¿owe to czasem ju¿ mi tak obrzydn±, ¿e biorê chleb i potem siê mêczê. No ile mo¿na je¶æ styropian? P³atki chyba kukurydziane mo¿na, ale one s± wstrêtne
Ciastek i tak nie jem, bo s± suche, wolê czekoladê
Tak przy okazji: podobno 10% dorosych ludzi ma alergiê na gluten, i jako¶ dziwnym trafem w¶ród moich znajomych jest ich ca³kiem sporo. Kurczê, ilu wyj±tkowych ludzi znam
A bawi mnie jeszcze, ¿e niemal ca³a zdrowa ¿ywno¶æ proponowana przez Chodakowsk± (któr± mam zalajkowan± na fejsie) mnie uczula. Zawsze mam kupê ¶miechu, jak wrzuci propozycjê "zdrowego ¶niadania", bo z tego wszystkiego mog³abym zje¶æ mo¿e jeden sk³adnik.
Pocieszenie jest takie, ¿e jak siê pozbêdê ¿ycia wewnêtrznego, to czê¶æ alergii mo¿e ust±piæ.