hmmm... ¶wietny w±tek. szkoda, ¿e taki zaniedbany.
djdzida napisa³:
A na "Z³ym wychowaniu" by³am w kinie i my¶lê, ¿e tym razem Almodovar jednak trochê przegi±³...
Trochê toto niesmaczne. Nie to, ¿e jaka¶ wra¿liwa jestem, ale jako¶ ten przekaz do mnie nie trafi³. I tyle 
Do mnie film trafi³ w³a¶nie ze wzglêdu na nietypow± formê, prowokuj±c±, obsceniczn± i agresywn±, naprawdê da³ do my¶lenia, a historia sama w sobie jest przera¿aj±co smutna.
zgadzam sie,almodovar to almodovar
jak zwykle na bardzo wysokim poziomie,moze to nie najlepsze jego dzielo,ale i tak rewelacyjne.
ja polecilbym rowniez taki film "W strone morza" -tematyka cholernie ciezka,trudna i kontrowersyjna,ale film naprawde pieknie zrobiony i mimo duzego ciezaru tematycznego oglada sie go bardzo przyjemnie.
ostatnio mialem rowniez mozliwosc obejrzec film zatytulowany "Dziewczyna z perla" na podstawie ksiazki o tym samym tytule,biograficzna opowiesc o doskonalym malarzu Vermeerze,film wysmienity 
hehe, a mnie siê wydawa³o, ¿e almodovar tym razem by³ bardziej subtelny ni¿ zwykle, mo¿e ze wzglêdu na w±tki autobiograficzne... film ca³kiem niez³y, jak siê ju¿ zaakceptuje jego osobliwy styl. moim zdaniem nie nakrêci³ nic gorszego od "porozmawiaj z ni±".
Polskie produkcje te¿ ostatnio s± coraz bardziej obiecuj±ce:
"Du¿e zwierzê", "Cia³o", "Zmru¿ oczy", "Vinci" - to tylko kilka tytu³ów z wyd³u¿aj±cej siê listy.
o rany, zmru¿ oczy ogl±dam przynajmniej raz w miesi±cu. takie dobre.
z nowszych polecam:
broken flowers - najnowsze dzie³o jima jarmuscha. rewelacyjne, jak zwykle. bill murray powiela tu
niejako swoj± rolê z "miêdzy s³owami", ale nie mam mu tego za z³e. film wyciszony, pe³en nostalgii, refleksji i niedomówieñ. z fantastycznym zakoñczeniem. (aczkolwiek "miêdzy s³owami" podoba³o mi siê o t± ciupinkê bardziej...)
nine lives- jak sama nazwa wskazuje: 9 epizodów z ¿ycia 9 kobiet. niektóre siê ze sob± splataj± (dosyæ lu¿no), inne nie. ka¿da z historii nakrêcona jednym ruchem kamery. dobra obsada.
syriana- wy¶mienite kino sensacyjne z zaciêciem obyczajowo-dokumentalnym.
historia przemocy- te¿ ¶wietne - powinien siê raczej nazywaæ "koniec przemocy" (ale by³ ju¿ film o takim tytule) bo mówi o tym, czy raz rozkrêcon± spiralê mo¿na zastopowaæ, a je¶li tak, to jak szybko... tym razem cronenbergowi siê uda³o. byæ mo¿e dziêki aktorom, których zwabi³ do swojedo filmu.