Author Topic: Wasze ulubione gry  (Read 68748 times)

0 Members i 1 Gość przegląda ten wątek.

:Wreath:

• grumpy forum user
Odp: Wasze ulubione gry
« Reply #195 on: 2006-09-06, 18:28:19 »
Jak bylem mlody to lubilem ambitne gierki - strategie (zwlaszcza Starcraft!), cRPG, etc... Moja ukochana gierka byla dylogia Fallouta... Ostatnim cRPG w jaki gralem byl Morrowind - tez zajebista!

ale z wiekiem gdy zycie zaczelo kopac w tylek pokochalem FPSy i ogolnie strzelanki :lol: najbardziej lube takie klimatyczne, np. oba Half-Life'y, Doom III, ostatnio FEAR - zwlaszcza ze gierke przechodzilem bedac sam w domu, po zmroku... Finalowy level malo nie wykonczyl mojego ukladu krazenia :shock:

Zawsze mialem tez slabosc do skradanek typu Thief czy Splinter Cell... Kazdy chce byc kiedys tajnym agentem ;)

W ramach relaksu (moralnie dosc watpliwego ale coz...) robie rozrobe na miescie w ktoryms z ostatnich GTA albo Godfather :lol: ale w koncu GTA to ulubiona gierka Mikaela wiec chyba jestem rozgrzeszony ;)

Soja

• bad motherfucker
« Reply #196 on: 2006-09-06, 18:40:10 »
Morrowind \\mm// jedna z gier wszechwczasów imo. rewolucyjny crpg. ilo to czasu się spędziło w grze :) a jeszcze więcej w Construction Set :)
ja ostatnio sobie pogrywam w ID1 i jak zawsze BG2 i NBALive2005
czy pan wie ile kosztuje kilogram ziemniaków?

:Wreath:

• grumpy forum user
« Reply #197 on: 2006-09-06, 19:50:46 »
Morrowind \\mm// jedna z gier wszechwczasów imo. rewolucyjny crpg. ilo to czasu się spędziło w grze :) a jeszcze więcej w Construction Set :)
ja ostatnio sobie pogrywam w ID1 i jak zawsze BG2 i NBALive2005

chyba masz racje ale ja wybieram Fallouta ponad nim z tej prostej przyczyny ze nigdy nie skonczylem Morrowinda! Doszedlem gdzies do polowy i okazalo sie ze z powodu buga nie dalo rady przejsc dalej i musialbym od poczatku zaczynac ! a postac mialem tak wypasiona i mialem mnostwo rzadkich przedmiotow wiec z frustracji zdezinstalowalem...  :? ale kiedys moze podejde do tego tematu jeszcze raz... ?

djdioda

• Nazgul ortografii
  • Administrator
  • *
  • Southpole chainsaw massacre
« Reply #198 on: 2006-09-06, 22:13:11 »
Morrowind jest w ogóle strasznie rozbudowany. Ciekawe czy istnieje osoba, która wyczyściła krainę ze wszystkich wątków i zadań ;) Brat przeszedł główną fabułę, ja doszłam gdzieś (wg brata) kawałek za połowę, zamotałam się w pobocznych zadaniach i wątkach i spędziłam z grą tyle czasu, że trochę mi się znudziło... A jak już się nie gra z miesiąc to ciężko jest znów "wejść" w fabułę. Także moja przygoda z Morrowindem jest raczej zakończona. I dobrze, bo to okropny pożeracz czasu :D

Nile

• Guest

minder

• Master of Disaster
  • Administrator
  • *
  • Wokół sami lunatycy...
    • mindr.
« Reply #200 on: 2006-11-07, 22:42:39 »
Kolega właśnie polecił DEFCON - podobno bardzo wciągające. Na czym polega? Symulator globalnego konfliktu. Wystarczy? Nie? A jak powiem, że używa się pocisków balistycznych (bomb jądrowych też)? :mrgreen: :twisted:
True Pagan Winter Crew

zazula

« Reply #201 on: 2006-11-07, 23:28:57 »
Morrowind jest w ogóle strasznie rozbudowany. Ciekawe czy istnieje osoba, która wyczyściła krainę ze wszystkich wątków i zadań ;)
To jest raczej niemożliwe, bo często robiąc jednego questa odbierasz sobie możliwość zrobienia innego. Przykładem mgą być zadania od gildii do których się należy.
Co do pożerania czasu, to w pełni się z tym zgadzam, ale całe wakacje grałam w morka i nie udało mi się go przejść.
Za to Gothic, szczególnie pierwsza część ma cudowny klimat, pomimo ubogiej grafiki (trójkącik, zamiast kucyka, postaci mnie rozbrajał :lol: )
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.

djdioda

• Nazgul ortografii
  • Administrator
  • *
  • Southpole chainsaw massacre
« Reply #202 on: 2006-11-07, 23:54:25 »
Morrowind jest w ogóle strasznie rozbudowany. Ciekawe czy istnieje osoba, która wyczyściła krainę ze wszystkich wątków i zadań ;)
To jest raczej niemożliwe, bo często robiąc jednego questa odbierasz sobie możliwość zrobienia innego. Przykładem mgą być zadania od gildii do których się należy.
Zawsze można przejść grę kilka razy :P

zazula

« Reply #203 on: 2006-11-07, 23:58:28 »
djdioda, oczywiście, że są takie osoby. Weszłam raz na forum o TES, bo miałam problem z jednym questem i zaciekawiło mnie to, o czym piszą gracze. Jak sobie tak poczytałam, to poczułam się jak profanatorka, bo ja TYLKO gram w Morka a nie zastanawiam się nad tym jaką psychikę ma moja postać :lol: Tak, tak, są takie osoby, hehh :)
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.

ozeh

• Mourner
  • *
    • OZEH - aplikacje w środowisku Microsoft Excel
« Reply #204 on: 2006-11-08, 20:52:27 »
Dużo jest takich osób i ja - podobnie jak każdy kto kiedykolwiek grał w jakieś rpg, czy to papierowe, czy to crpg - się do nich też zaliczam. Zresztą podobnie jak każdy aktor. Nie wiem czy sobie drwisz z takich osób - jeśli tak to 'gratuluję', a jeśli to tylko moje błędne wrażenie to zwracam honor.

Przepraszam za OT.
"Patrzcie, jeszcze jeden anioł. Masz, łap harfę i zacznij śpiewać hosanny."

Soja

• bad motherfucker
« Reply #205 on: 2006-11-08, 21:29:05 »
ja przeszedłem wiele razy morka, gorzej z dodatkami, które mi się średnio podobały. zadań wykluczających się nawzajem jest niewiele, nie wiem czy wszystkie wykonałem, na stronach fanów morrowinda jest wiele ciekawostek, które możesz znaleźć tylko szperając w construction set lub prowadząc bardzo dłuuuugą rozgrywkę. pytać się każdego npc o to i owo jest trochę ciężko, czasami nie da się ich w ogóle znaleźć. ostatnio jak przeszedłem morka to zrezygnowałem z gry na rzecz Construction Set doń i przez dwa, trzy tygodnie robiłem zajebisty mod, miasto na dwóch wyłaniających się z wody wysokich skałach-płaskowyżach połączonych dziesiątkami mostów. po porządkowaniu kompa (deinstalkach tego co zbędne i zwalniania miejsca) niestety nie miałem już tego moda :/ w construction set był świetny, w grze miał jakiś dziwny problem - gdy zbliżałem się do tego miasta (trza płynąć) w miejsce powoli zarysowującego się na horyzoncie mozolnie robionego obiektu z plugina pokazywało się coś takiego - http://img517.imageshack.us/img517/3520/screenshot11yc6.png
od tego czasu jestem wkurzony na tę grę :) . bg2 jest z crpgów najlepsze \m/ :)

jeżeli chodzi o rpgi to najbardziej podobają mi się Star Wars :), reszta to imo strata czasu
« Last Edit: 2006-11-08, 21:31:30 by Soja »

zazula

« Reply #206 on: 2006-11-09, 00:19:37 »
Dużo jest takich osób i ja - podobnie jak każdy kto kiedykolwiek grał w jakieś rpg, czy to papierowe, czy to crpg - się do nich też zaliczam. Zresztą podobnie jak każdy aktor. Nie wiem czy sobie drwisz z takich osób - jeśli tak to 'gratuluję', a jeśli to tylko moje błędne wrażenie to zwracam honor.

Przepraszam za OT.
o_O Gdzie tu widzisz drwinę? Nigdy nie spotkałeś fanatyka gier RPG? Jak nie wierzysz, że o takich rzeczach, jakie przytoczyłam w poprzednim poście, się pisze, to wejdz i poczytaj. :)

Vronah

• Strashna VronaH oje oje oje
« Reply #207 on: 2006-11-09, 08:12:18 »
bg2 jest z crpgów najlepsze \m/ :)
Święte słowa Soja! BG2 forever! ;]
jeżeli chodzi o rpgi to najbardziej podobają mi się Star Wars :), reszta to imo strata czasu
Chodzi Ci o SW na zasadach AD&D 3ed? Reszta strata czasu?! No, nie, nie, nie. Wszystko zależy od Mistrza Gry, nie ważne jaki system, jeśli MG jest słaby to i gra jest słaba, a jeśli jest to MG z powołania to poprowadzi dobrą sesję nawet w na prędce wymyślonym świecie.
selfbanned

Soja

• bad motherfucker
« Reply #208 on: 2006-11-09, 14:37:21 »
grałem w młotka ze świetnym mistrzem gry. ale całkowicie olaliśmy system gry, absolutne skupienie się na fabule, która była świetna ( dwa dni w ośrodku nad morzem, sesje w nocy, fabuła: horror fantasy :) niektórzy mieli solidnego pietra :) ). więc nie zależała od systemu. dnd jest wg mnie biedne, cała ta chmara dodatków jest strasznie przypałowa, jak jest dobry MG to coś z tego wyciśnie, mój był dobry, ale koleś, z którym grałem ( gracz ) miał takiego bzika na punkcie DND i swojej postaci, że odechciało mi się (Debil przez duże de). z kolei Star Wars są dość nietypową grą i sama jej oryginalność sprawia, że wolę ją od tradycyjnych rpgów. poza tym bardzo dobry MG, który wykorzystał wszystkie zalety gry ( choć graliśmy bez Jedi i bez motywów, które zbyt ułatwiały grę. więc dodatkowy plus, że ze zwykłych strzelanek i pościgów zrobił MG coś świetnego ). inne rpgy - bez komentarza.
co przemawia też za gwiezdnymi to to, że gry z serii Star Wars (na kompa) są do dupy, a te w oparciu o DnD bardzo dobre i nie ma sensu tracić czasu ( o taką stratę czasu mi właśnie chodziło ) na papierki i sesje tylko grać na kompie
kiedyś z kumplem chciałem zrobić rpg w oparciu o historię. nawrót epoki lodowcowej we wczesnym średniowieczu, przy czym nigdy nie powstało chrześcijaństwo. rpg miał mieć dużo z komputerowego rtsu (praktycznie miałbyć to 25%rpg,75% rts). pomysły były świetne, ale szybko się odechciało. ja miałem wymyślać, a kolega robić z tego system. nuda

edit: imo nie tyle od umiejętności MG zależy dobra rozgrywka, ile od samego systemu - co z niego można zrobić. dnd jest po prostu głupie. a star wars ciekawe
« Last Edit: 2006-11-09, 14:39:30 by Soja »

Vronah

• Strashna VronaH oje oje oje
« Reply #209 on: 2006-11-09, 15:03:27 »
Nie widziałem systemu SW, grałem jedynie w SW D&D. A inne systemy? Świetny jest (już go chyba tu polecałem) Legend of the 5 rings. Młotek ma świetny świat, a i system rozgrywi mi się podoba (zaczynać od zwykłego zera, bu po wieeelu trudach i przygodach do czegoś dojść, taka postać 'smakuje' najlepiej). Ale lubię też od czasu do czasu zagrać w heroic fantasy typu Forgotten Realms.
selfbanned