Author Topic: Wasze ulubione gry  (Read 68301 times)

0 Members i 1 Gość przegląda ten wątek.

Macbeth

• i'm stuck between.
Odp: Wasze ulubione gry
« Reply #480 on: 2012-12-30, 13:30:22 »
Ja się kręcę mocno wokół Posiadłości Szaleństwa, ale albo dorwę podstawę w sensownej cenie, gdzieś na zadupiu albo poczekam na dodruk. Niestety faktycznie trzeba mieć z kim grać. Mam dwie części Dungeoneer i za każdy razem jak z kimś gram, to muszę tłumaczyć zasady, bo albo są to nowe siłą nakłonione osoby albo osoby nakłonione po roku przerwy. Myślę o posiadłości, bo dla odmiany to gra kooperacyjna, przynajmniej nie licząc Mistrza Tajemnic (lol). Gra się wg. określonych scenariuszy, których w podstawie jest pięć...ale nawet przy realizacji tego samego scenariusza, nie każda rozgrywka wyjdzie tak samo. No i są dodatki, a to to chyba wydawcy chodzi...

Grałbym więcej i w więcej rzeczy, ale niestety nie mam z kim...

Kekkai

• Mourner
  • *
  • kota
    • katie's wonders
« Reply #481 on: 2012-12-30, 17:34:50 »
W dniu, w którym zadałem pytanie o Rattusa, zdążyłem go już zamówić, jako że na Rebelu gratisowo dorzucony był dodatek, tak więc od kilku dni grę mam i mam za sobą na tyle zagranych partyjek, żeby móc coś o niej powiedzieć. Przede wszystkim jest ładnie i klimatycznie wydana, a karty i żetony są solidne, choć to już w dzisiejszych czasach dla planszówek właściwie standard.

Gra się fajnie :) Trochę złośliwości, trochę dbania o własny tyłek, czasem trochę ryzykowania. Zarzucana losowość no jakby nie patrzeć jest, ale dotyczy ona tego, czy zaraza wybucha i kogo dotyka, więc jest to uzasadnione. Teoretycznie gracz posiadający więcej kart stanów bardziej powinien dostawać po dupie, ale po tych kilku rozgrywkach mam wrażenie, że paradoksalnie przegrywają osoby, które używania kart najbardziej się boją. Warto jednak zauważyć, że jak grać, to koniecznie z dodatkiem - sama podstawka jest nieco nudnawa i powtarzalna. Dodatek jest za to przeklimatyczny (Szczurołap z Hameln, którym przenosimy jedną kostkę populacji do sąsiedniej prowincji, zabierając ze sobą wszystkie żetony zarażonych szczurów! :mrgreen:) i bardzo grę urozmaica - można więcej pokombinować i kart stanów używa się o wiele chętniej. Tak więc warto spróbować, tym bardziej, że jest całkiem klimatycznie :)

Z wymienionych wyżej lovecraftańskich gier kręcę się od dość dawna obok Horroru w Arkham i Posiadłości Szaleństwa. Od Posiadłości odstrasza mnie trochę fakt, że gra się wg konkretnych scenariuszy i lokacji (chyba, że się mylę?), a i tak wymagany jest GM, którego na swoim dworze nie mam :P Właściwie to nie lepszy byłby RPG z Cthulhu? A Horror wydaje się ciekawy, ale z kolei jestem prawie pewien, że choć grać można i samemu, to przydałoby się trochę więcej osób, które rozumieją ten klimat i potrafią się weń wczuć, i znowuż takich osób na mym dworze nie uświadczę. Wniosek z tego klarowny, że co by nie było, to trzeba mieć do grania odpowiednich ludzi :P Za to trzeba pomyśleć kiedyś o Agricoli, może taki ludyczny klimat lepiej by się przyjął w rodzinie, niż umieralnia w Rattusie :mrgreen2:

Posiadłość szaleństwa ma konkretną ilość scenariuszy, ale każdy scenariusz ma 3 warianty i nie wiesz który z nich został wybrany przez mistrza gry. Owszem można kombinować po tym jak mistrz gra, ale nigdy do końca nie wiesz co się stanie na końcu :)
Rattus brzmi ciekawie :)
Trzeba rozwijać kontakty i nakłaniać ludzi do grania. My już zaraziliśmy kilka osób :D

Milad

• Bez gwiazdy nie ma jazdy :V
    • City of Mirrors
« Reply #482 on: 2012-12-30, 20:16:02 »
Moja ulubiona gra - Super Farmer :D .
No way in from the outside, no way out from within.

Voice

• Global Moderathor
  • *
  • Beware of a sharp-edged weapon called human being!
« Reply #483 on: 2012-12-30, 20:19:57 »
Moja ulubiona gra - Super Farmer :D .

Duzo dobrego o niej slyszalem. Warto?

Ja dzisiaj pare partyjek w Carcassonne zagralem i przy okazji sobie odswiezylem caly koncept. Miodnosc wysoka, te same emocje co przy pierwszej grze (i zdecydowanie mniej alkoholu ;) ).
I had watched the snow all day.
Falling. It never lets up. All day falling.
I lifted my voice and wept out loud,
"So this is life?".

MCs, CDs & DVDs

Milad

• Bez gwiazdy nie ma jazdy :V
    • City of Mirrors
« Reply #484 on: 2012-12-31, 16:26:46 »
Poznałem tę grę w schronisku górskim, chyba Murowaniec czy inne wielkie schroniszcze- bardziej już hotelem się stające. Nie było nic do roboty, zmęczeni drogą, piwko przy stole i ktoś przyniósł tę grę wypożyczoną. Miodność jest ogromna, losowość też duża, ale kto lepiej planuje, minimalizuje straty lepiej na tym wychodzi ;). Generalnie to chyba gra dla dzieci, ale tak nam się spodobała, że zamówiliśmy własną pudełkową wersję. Jako że jesteśmy miłośnikami zwierzaków, jest grane ^^ .
No way in from the outside, no way out from within.

ambush1

• Mourner
  • *
  • 3
« Reply #485 on: 2013-05-16, 13:54:29 »
Wszystko fajnie, gra i buczy, ale żeby G25 na arcade pokroju NFS? Wstyd! ;) TDU też z symulacją ma mało wspólnego.. no sorry kolego, ale jak G25 to tylko symulatory, najlepsze to: rFactor, Life for Speed czy Richard Burns Rally.

PS nie wymieniaj na G27 gdyż ta nie posiada możliwości sekwencyjnej zmiany biegów za pomocą dźwigni - duża strata w symulatorach GT1

Kekkai

• Mourner
  • *
  • kota
    • katie's wonders
« Reply #486 on: 2013-06-17, 21:57:38 »
Dixit! Prześwietna gra. Tak samo jak Świat Dysku :)

Kas

• Glücksbringerin
  • Global Moderathor
  • *
« Reply #487 on: 2014-04-21, 15:14:23 »
Ej, gra kroś w My Little Pony na tablecie czy tabletofonie? (ew. Wasza dzieci, dzieczyny, młodsze rodzeństwo ;P) Potrzebuję przyjaciół ;)

EmilyNorth

lofty-success