Author Topic: Czym nagrywacie?  (Read 19314 times)

0 Members i 1 Gość przegląda ten wątek.

djdioda

  • Nazgul ortografii
  • Administrator
  • *
  • Posts: 3354
  • Karma: +11/-1
  • Gender: Female
  • Southpole chainsaw massacre
Czym nagrywacie?
« on: 2007-01-15, 16:37:04 »
Interesuje mnie jakiego sprzętu używacie do nagrywania. Mam zwykły komputerowy mikrofon ze średniej-niższej półki (za 35 zł ;D). W sumie nagrywa i tak lepiej niż pożyczony od sąsiada o wartości 10 zł, ale efekty są oczywiście tragiczne - jakkolwiek bym nie ustawiła pieca. (przede wszystkim mikrofon słabo zbiera i muszę go trzymać przy samym głośniku, więc brzmi to bardzo syfiaście w porównaniu do wersji "live" ;D) Chciałabym się trochę ponagrywać. Polecicie jakiś dobry mikrofon w niewygórowanej cenie? W ogóle nie wiem jak coś dobrze nagrać, więc może jakieś ogólne porady? ;) (oczywiście wszystko pozostaje w duchu amatorskim, więc nie przyjmuję porad typu "idź do studia"  :mrgreen: )

ps. udostępniony materiał został nagrany na szybko, w celach demonstracyjnych, więc proszę nie mruczeć, że nie w rytmie albo coś ;D

ps2. pozostaje jeszcze bezpośrednie podłączenie pieca do kompa, ale na tym to się kompletnie nie znam, nie wiem czy to dobre rozwiązanie ;D
« Last Edit: 2007-01-15, 16:43:46 by djdioda »

buckethead

  • Posts: 1055
  • Karma: +0/-0
  • Gender: Male
  • Ń Ń Ń
Odp: Czym nagrywacie?
« Reply #1 on: 2007-01-15, 18:10:36 »
Jeśli masz odpowiednie wyjście we wzmacniaczu (np. line out lub nawet słuchawkowe), możesz spróbować w ten sposób. Jednak czasem wzmacniacze i kable są na tyle zużyte lub słabszej jakości, że gitarę zagłusza nieustający szum :? dlatego można nagrywać przez mikrofon umieszczony przy piecu, z tym że na ogół (w przypadku w miarę dobrych mikrofonów) im głośniej ustawimy piec, tym lepiej :mrgreen: no, chyba że sam mikrofon jest podłączony do jakiegoś wzmacniacza i dopiero do komputera. Jest też inna możliwość: podłączasz gitarę bezpośrednio do komputera, i używasz np. guitar FX box, który oprócz wzmocnienia sygnału oferuje całą mase przeróżnych efektów. Można go używać w czasie rzeczywistym (najlepiej jeśli masz w miare szybki komputer), lub nakładać efekty na nagrane już pliki .wav
I tak później pozostaje ewentualne odszumianie, normalizacja, itp (np. przy pomocy Adobe Audition), dzięki czemu można znacznie poprawić jakość nagrań.
A jeśli chodzi o mikrofony: kiedyś użyłem Shure PG58 pożyczonego od kumpla, efekt był dość dobry :mrgreen:

minder

  • Master of Disaster
  • Administrator
  • *
  • Posts: 5571
  • Karma: +13/-3
  • Gender: Male
  • Wokół sami lunatycy...
    • mindr.
Odp: Czym nagrywacie?
« Reply #2 on: 2007-01-15, 21:19:46 »
Mikrofon przy słuchawkach marki HAMA (pewnie z 50zł kosztuje to cudo) i karta dźwiękowa ForteMedia (syf, ale lepsza niż zintegrowana). Słuchawki nakładam na kolano, mikrofon pozycjonuję w kierunku gitary i jakoś to działa :mrgreen: Efektów można było posłuchać :)
True Pagan Winter Crew

:Wreath:

  • Posts: 1855
  • Karma: +45/-1
  • Gender: Male
  • grumpy forum user
Odp: Czym nagrywacie?
« Reply #3 on: 2007-01-17, 13:53:44 »
Skoro nie wybierasz sie w najblizszym czasie do studia to z mojej strony odradzalbym domowe nagrywanie dzwieku z piecow gitarowych i to jeszcze tanim mikrofonem. Z moich osobistych doswiadczen jak i z tego co slyszalem kiedy robili to inni efekt jest wyjatkowo marny, na ogol brzmienie jakby gitare ktos przez telefon puszczal :? Nagrywanie mikrofonowe to jednak ciezka sprawa a w warunkach bojowych (czyt: domowych) lepiej sprawdzi sie puszczenie sygnalu prosto do karty przez jakis przedwzmacniacz, cos z emulacja glosnikow i kolumn. Najtansze takie gizmo mozna nabyc juz za jakies 300 zl - moze nie jest to to brzmienie co dobry POD ale efekt jest niewspolmiernie lepszy niz nagrywanie malenkiego piecyka mikrofonem z Easy English (to nie do Ciebie Dioda, moi kumple cos takiego praktykowali ;) ). Jakas obrobka dzwieku po nagraniu tez bedzie wskazana ale programow do tego jest multum... Tyle z mojej strony :)


Not the simple thing

  • Guest
Odp: Czym nagrywacie?
« Reply #5 on: 2007-03-23, 13:07:45 »

karaś

  • Posts: 898
  • Karma: +0/-0
  • Gender: Male
  • kurort
    • http://www.myspace.com/laggyluk
Odp: Czym nagrywacie?
« Reply #6 on: 2007-03-23, 19:49:35 »
 ja miałem coś takiego
http://www.apc-d.com/nx7.htm
ale w sumie lipa

zly link:P

djdioda

  • Nazgul ortografii
  • Administrator
  • *
  • Posts: 3354
  • Karma: +11/-1
  • Gender: Female
  • Southpole chainsaw massacre
Odp: Czym nagrywacie?
« Reply #7 on: 2007-03-23, 19:50:54 »
A, na śmierć zapomniałam podziękować za rady  :mrgreen: Na razie i tak nie mam na nic kasy, ale pewnie kupię coś dedykowanego, jakiegoś tone porta ;)

In_Prog_We_Trust

  • Posts: 353
  • Karma: +16/-0
  • Gender: Male
  • Go then, there are other worlds than these.
    • Strona zespołu na fb
Odp: Czym nagrywacie?
« Reply #8 on: 2013-03-19, 15:47:20 »
Wygrzebuje wątek, bo sam zabieram się już od jakiegoś czasu za nagrywanie i nazbierałem raptem 350 złotych (max powiedzmy 400) i... I nie wiem co począć. Chciałem przede wszystkim kupić na początek mikrofon. Oczywiście, widziałem dobre mikrofony pojemnościowe w tych cenach, jednak chce tym jednak również coś nagrać... Nie wiem czy sam mikrofon wystarcza.

Może przejdę do konkretów:
Myślałem o czymś takim(Behringer C-1u) bo to tanie, a jak coś dokupię do tego jeszcze dodatkowego to trochę wyjdzie tych pieniędzy. Czytałem różne opinie, jednak głównie ludzi narzekają na ten mikrofon, jak to sie ma z prawdą, jest coś lepszego na rynku a w podobnej cenie? (około 216zł) Dodam że głównie chodzi o akustyka + wokal

Druga rzecz to statyw + popfilter; Myślę że to wydatek konieczny, niewielki a ułatwiający życie :) (razem 100zł)

Trzecia rzecz, chyba ważna :) Mam w komputerze FATALNĄ kartę dźwiękową. Nie wiem co to jest ale był to koszt około 30 złotych więc , raczej nie jest dobre. Od razu mówię że rozważałem jej wymianę, bo jest to konieczne, szczególnie że dźwięk lubi szwankować. Czy więc... Do powyższego sprzętu muszę dokupywać jakąś lepszą kartę dźwiękową? Czy pozostać przy modelu z podobnej ceny?

A i jeszcze kwestia z tym związana - Mikser, powiedzmy taki behringer czy to mi właśnie zastępuje kartę dźwiękową w komputerze i czy do nagrywania to jest konieczne( przy mikrofonie na USB można się bez tego obejść?)?

 Czy taki zestaw ( bez miksera) jest czegoś wart? Ktoś coś wie? Po dostaniu sprzętu w jakim programie najlepiej nagrywać, tak żeby bez problemu zgrywać ze sobą kolejne ścieżki?

Z góry dzięki za odpowiedź!! :D
« Last Edit: 2013-03-19, 16:05:43 by In_Prog_We_Trust »
Płyta mojej kapeli!

https://youtu.be/gLbKuBCYryo

Milad

  • Posts: 1267
  • Karma: +13/-0
  • Gender: Male
  • Bez gwiazdy nie ma jazdy :V
    • City of Mirrors
Odp: Czym nagrywacie?
« Reply #9 on: 2013-03-19, 20:52:14 »
Ja jestem zawsze tego zdania, że nie warto inwestować w półśrodkil które zawsze będą sprawiały, że to co nagrasz będzie brzmiało płasko, nienaturalnie i nieprofesjonalnie. Jeśli musisz wymienić kartę dźwiękową to polecam coś co połączy funkcje karty i mikrofonu pojemnościowego - ZOOM h4n stereo recorder. To w pełni profesjonalna maszynka zawierająca 2 mikrofony pojemnościowe nagrywające stereo (a to stereo akurat robi ogromne wrażenie, uwierz mi!), kartę dźwiękową gwarantującą minimalną latencję przy wysokim próbkowaniu, możliwość podłączenia doń dodatkowych 2 mikrofonów dynamicznych lub pojemnościowych (z zasilaniem phantom), no i możliwość zapisu na kartę sd przenośnie (bateryjki 2xAA).
Brzmi jak zabawka dla dziennikarzy amatorów, ale te 2 wysokiej jakości pojemnościówki robią robotę. Jak chcesz mogę Ci wysłac próbkę utworów nagranych tym sprzętem. Bez equalizacji, masteringowych efektów podbicia basów itp itd. Aha, jakbyś zamierzał śpiewać to koniecznie przez "pończochę" ;).

Możesz na allegro poszukać, sprzedają sporo tych maszynek.

Software - to już kwestia Twoich preferencji. Ja używam Logica Pro 9, wcześniej korzystałem z Acid Pro na Windowsa, ale niezbyt mi to odpowiadało. Do mojej karty dźwiękowej dołączyli mi Pro Toolsa, ale używałem go sporadycznie - jak dla mnie ma bardzo podobne opcje miksu co Logic. Znajomi chwalą sobie Cubase. Moja opinia - Logic i Pro Tools. (Na Linuxy jestt też open source'owy Ardour. To wbrew pozorom bardzo zaawansowana stacja dźwiękowa, o podobnej budowie co powyższe. Używałem tylko przez chwilę, ale wydawało się przyjazne).
« Last Edit: 2013-03-19, 20:56:35 by Milad »
No way in from the outside, no way out from within.

In_Prog_We_Trust

  • Posts: 353
  • Karma: +16/-0
  • Gender: Male
  • Go then, there are other worlds than these.
    • Strona zespołu na fb
Odp: Czym nagrywacie?
« Reply #10 on: 2013-03-19, 20:54:43 »
Uh... Chętnie bym się wyposażył w coś takiego.... ;p ale nie mam funduszy i nie zanosi się żebym miał w najbliższej przyszłości. Też nie lubię inwestować w gówno.. Ale w tej sytuacje muszę kupić coś lepszego ale nie najlepszego... W granicach cenowych jakie podałem :P Żeby po nagraniu można byłoby ze spokojem powiedzieć że się nagrało demo w przyzwoitej jakości :)
« Last Edit: 2013-03-19, 21:01:37 by In_Prog_We_Trust »
Płyta mojej kapeli!

https://youtu.be/gLbKuBCYryo

:Wreath:

  • Posts: 1855
  • Karma: +45/-1
  • Gender: Male
  • grumpy forum user
Odp: Czym nagrywacie?
« Reply #11 on: 2013-03-20, 14:59:05 »
Ja jestem zawsze tego zdania, że nie warto inwestować w półśrodkil które zawsze będą sprawiały, że to co nagrasz będzie brzmiało płasko, nienaturalnie i nieprofesjonalnie. Jeśli musisz wymienić kartę dźwiękową to polecam coś co połączy funkcje karty i mikrofonu pojemnościowego - ZOOM h4n stereo recorder. To w pełni profesjonalna maszynka zawierająca 2 mikrofony pojemnościowe nagrywające stereo (a to stereo akurat robi ogromne wrażenie, uwierz mi!), kartę dźwiękową gwarantującą minimalną latencję przy wysokim próbkowaniu, możliwość podłączenia doń dodatkowych 2 mikrofonów dynamicznych lub pojemnościowych (z zasilaniem phantom), no i możliwość zapisu na kartę sd przenośnie (bateryjki 2xAA).
Brzmi jak zabawka dla dziennikarzy amatorów, ale te 2 wysokiej jakości pojemnościówki robią robotę. Jak chcesz mogę Ci wysłac próbkę utworów nagranych tym sprzętem. Bez equalizacji, masteringowych efektów podbicia basów itp itd. Aha, jakbyś zamierzał śpiewać to koniecznie przez "pończochę" ;).

ja używam Zooma H2, który jest nieco bardziej wszechstronny: ma 4 mikrofony pojemnościowe dzięki czemu nagrywać można nie tylko stereo ale i dolby surround :) Oczywiście z opcji surround za dużo nie korzystam, ale dzieki odpowiedniemu pozycjonowaniu mikrofonów z urządzenia można korzystać aż na 4 sposoby:

> front - z mikrofonami pod kątem 90' idealne do nagrania głosu lub pojedynczego instrumentu do swoich nagrań
> rear - z mikrofonami pod kątem 120' idealne do nagrania wielu instrumentów, których dźwięk płynie z jednej strony (np. koncerty)
> front + rear stereo - czyli nagrywanie z grubsza 360' w stereo, idealne na próby gdzie ustrojstwo stawiamy na środku salki i zgarnia wszystko, dobre też do nagrywania ambientów
> front + rear surround - jw tylko nagrywa nam dwie ścieżki stereo po każdej stronie

Jeśli chodzi o jakość pięknie odwzorowuje częstotliwości (w końcu to pojemnościówki), przy umiejętnym użyciu zero przesterowań, nawet jak ustawie to przy perce no i ogromna wszechstronność. Ciekawi mnie, że to urządzonko jest tańsze od h4..

In_Prog_We_Trust

  • Posts: 353
  • Karma: +16/-0
  • Gender: Male
  • Go then, there are other worlds than these.
    • Strona zespołu na fb
Odp: Czym nagrywacie?
« Reply #12 on: 2013-03-23, 22:26:35 »
Zna ktoś jakiś program żeby wgrać na istniejącą nutę perkusję? Tworze w programie KRISTAL Audio Engine i chyba wątpie żeby była jakaś możliwość wgrania perkusji tam :/

P.S. dzięki za odpowiedzi powyższe ;)
Płyta mojej kapeli!

https://youtu.be/gLbKuBCYryo

Sol

  • Posts: 1963
  • Karma: +16/-0
  • Gender: Male
Odp: Czym nagrywacie?
« Reply #13 on: 2013-03-23, 23:48:30 »
 W sensie chcesz dogrywać nową ścieżkę do istniejącej i w Twoim softłerze tego nie ma...? :P

In_Prog_We_Trust

  • Posts: 353
  • Karma: +16/-0
  • Gender: Male
  • Go then, there are other worlds than these.
    • Strona zespołu na fb
Odp: Czym nagrywacie?
« Reply #14 on: 2013-03-24, 00:57:08 »
W sensie chcesz dogrywać nową ścieżkę do istniejącej i w Twoim softłerze tego nie ma...? :P

w sensie mam gotową całą piosenke i za cholere nie wiem jak dograć tam perke. Nie wiem czy sciagnac sample  w programie czy wziąć mp3 stworzonego utworu i w jakimś innym programie dorobić perkusje... Z góry proszę o pomoc.. Nazwę programu, co jak i gdzie :) od razu sie podzielę gotowym utworem!! :D
Płyta mojej kapeli!

https://youtu.be/gLbKuBCYryo

 

lofty-success